Kjønnsfascista og misogynista og kvinnen som elske dem, og sånt.

Sukk.
[tilfeldig kommentator i bloggen til Landgaard] «Utropiajournalisten var VELDIG opptatt av å lese boka ut fra en (grøss) kjønnspolitisk grunninnstilling»

Som om æ kan nokka for det! Enhver bok æ les vil leses ut fra en kjønnspolitisk grunnstilling, akkurat som den vil leses ut fra et verdensbilde sentrert rundt det samiske og en ubevisst søken etter mulige negative grunnholdninge til det urfolkslige. (Ikke fordi æ e negativt innstilt, men fordi folk/forfattera flest e det. Og da tenke æ både på den ubevisste rasismen, og en overdrevet aksept for og kjærlighet til naturmennesket og det mer primitive. Ser æ ut som om æ bor i en lavvo i skogen?) Det e umulig for mæ å ikke lese en bok ut fra det synspunktet æ innehar, såpass innsikt har æ i mine egne lesevana. Og nei, æ kan ikke skru av det samiske eller det kjønnspolitiske, det definere mæ, det e mæ. Æ e same og interessert i generelle holdninga til kjønn, og når æ les en bok som Herrer i åndenes rike så skal det godt gjøres at æ skal lese den uten å fokusere på det æ ser som en nedvurdering av de kvinnelige karakteran, med bismak av nedlatenhet i forhold til det at UiTø fokusere mye på samiske tema. Og ja, enkelte vil mene at det e å fokusere på en altfor snever del av boka, men så e æ nu ikke i stand til å si nokka vettig omkring den nietzscheanske grunnstillinga, så da hold æ mæ til det æ kan. Så får det så være at det e nokka de færreste interessere sæ for.

I andre, mer interessante (for mæsjøl), nyheter diskuterte æ termen hin med Tor Håvard. Som i tredjekjønnsordet hin, som kan være en utfylling til ordan han og hun, for å beskrive menneska som ikke føle tilhørighet til den binære kjønnskalaen. Han mene det e teit, fordi han e lingvist og språkpurist og sånt, æ syns det e fint, fordi det åpne for kjønnsuspesifikke omtalelsesmuligheta. Og æ like sånt. Forøvrig e Tor Håvard en kjønnsfascist1, en ubevisst en sådan. Han sa sjøl at han reagerte på det faktum at logikkompendiet han bruke (i logikkurset, logisk nok) konsekvent benytte sæ av termen hun når den skal omtale kordan studentan kan løse oppgava og lignanes. Æ e ikke helt sikker på nøyaktig kor æ vil med det her, æ ville egentlig bare skrive det ned, sånn at æ hadde det et sted, for det e fascineranes tanka.

1 Det burde nok påpekes at æ og Tor Håvard e veldig glad i termen ***fascist, så den må ikke tas for alvorlig

8 thoughts on “Kjønnsfascista og misogynista og kvinnen som elske dem, og sånt.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s