Dag Solstad – bonusspor

Ting Dag Solstad sa som ikke blei med i Utropia, men som fortsatt va litt morsom. Det fantes kontekst for alt, den e bare ikke tatt med, fordi æ e lat

Å, det er den ja, jajaja, det er DER [Gulen] du er fra, det likte jeg. Men det kan hende at det blir bra det, for det ser jo ikke ut som om det er en konge, det ser jo mest ut som om det er en mytisk figur, og det er den eneste måten å løse denne fadesen på, alle som har sett dette her har jo sett at det har vært helt forferdelig. Man kan jo godt være republikaner uten å nødvendigvis lage et fascistisk bilde av […] Kong Olav.

Jeg hadde en opplesing på biblioteket i [???], og det var tre fra biblioteket samt fire frivillige tilskuere som møtte opp. Jeg trøstet meg med at det var en jævla snøstorm, så det var ufyselig å gå ut. Jeg leste fra Arild Asnes 1970, og når jeg begynte opplesingen så reiste en seg og gikk, og da var det tre biblioteksansatte og tre frivillige tilstede. Når en person til reiste seg sa jeg inni meg ”kjære venn, værsåsnill og sett deg ned igjen”, men nei, det er et dårlig tegn når to av de fire foretrekker snøstormen. Men det var en politisk bok óg da, så kanskje de ikke likte politikken, så en får trøste seg med det.

Man må ikke like like Hamsun bare fordi man er nordlending.
[Siri: ikke lest Hamsun]
Å, du har ikke lest Hamsun ennå? […] men du ser, jeg sa ennå.
[I et intervju i Klassekampen snakket du om forskjellen på å ha lest Hamsun som tenåring og å lese Hamsun nå]
Ja, det var veldig rart
[ville du anbefale at jeg skal lese Hamsun med en gang eller skal jeg vente?]
Ja, jeg syns det er fint at det finnes nordnorske litteraturvitere som ikke bryr seg om Hamsuns forfatterskap.
(nei, han svarte ikke på spørsmålet i det hele tatt)

[Hva har du studert?]
Det er lite, jeg har aldri vært noen sånn, jeg har aldri være en akademikertype. Men jeg tok idéhistorie, jeg studerte for å ha noe å titulere meg som fram til jeg ble utgitt. Så jeg byttet ut studenttittelen med forfatter så fort jeg fikk muligheten. Når jeg debuterte så var min første kone også student og da hadde vi dårlig økonomi, det gikk jo bra – uten at jeg helt vet hvordan – men vi var så fattige at da momsen ble innført i Norge i 1964, så flyttet vi utenlands.
[Når begynte du å selge så mye bøker at du kunne leve av det?]
Nei, jeg vil si at først i ’82 så begynte jeg å tjene mye, og da begynte jeg å leve litt med høy sigarføring. Jeg kan leve uten så mye penger, jeg trenger ikke ny bil, eller alle de statussymbolene for å leve et godt liv.
Jeg trøster meg med det at jeg trenger ikke pusse opp kjøkkenet. Det er jo det folk flest vil, de pusser opp og
pusser opp, men vi reiser heller til Sør-Amerika i et par måneder.
[… inkludert linja «et metaforisk kjøkken» (sagt av undertegnede), som forøvrig e navnet på min første bok. Vel, inntil æ finn nokka bedre]
[Så du har aldri hatt bil?]
Alle mine koner har [hatt] bil og sertifikat, men aldri ny bil. De har fått kjøre meg rundt og være sjåfører.

***
Forøvrig vil æ bare påpeke at Thoralf e på forsida av dagens Tromsø, at æ har hørt på Jeffrey Foucault i x antall daga i strekk (Jeffrey Foucault, Kris Delmhorst og Adjagas e vintermusikken min i år, tror æ), at æ burde ha skrevet ferdig kåseriet mitt, samt den andre teksten, men at æ gjør det nu og at æ rakte 1/3 av plenen i går, hvilket betyr at det antakeligvis ikke kommer til å regne før æ e ferdig med resten (all den tid æ ikke har lyst å rake plenen). Og at klokka e 11.33 og alt e fint.

4 thoughts on “Dag Solstad – bonusspor

 1. Oi, oi, dette var jo nesten Dag Solstad bonustracks, eller noe!
  Og nå så jeg at det var dét som var overskriften også. Joda, jeg er smart.
  Jeg ville bare si at det var morsomt, og at jeg definitivt ville kjøpt en bok ved navn «Et metaforisk kjøkken». Det var alt.
  (jeg snublet over deg via en link hos mari-lådvinsnostalgi. ikke at du spurte, men likevel)

  • Det e greit å vite at æ ikke e den eneste som har sånne smarte øyeblikk:> Og takktakk og æ skal si ifra om det dukke opp en bok en dag.. (og æ like å vite kor folk kommer fra, så om du ikke hadde sagt det, så hadde æ vel endt opp med å spørre)

 2. Oi, oi, dette var jo nesten Dag Solstad bonustracks, eller noe!
  Og nå så jeg at det var dét som var overskriften også. Joda, jeg er smart.
  Jeg ville bare si at det var morsomt, og at jeg definitivt ville kjøpt en bok ved navn «Et metaforisk kjøkken». Det var alt.
  (jeg snublet over deg via en link hos mari-lådvinsnostalgi. ikke at du spurte, men likevel)

  • Det e greit å vite at æ ikke e den eneste som har sånne smarte øyeblikk:> Og takktakk og æ skal si ifra om det dukke opp en bok en dag.. (og æ like å vite kor folk kommer fra, så om du ikke hadde sagt det, så hadde æ vel endt opp med å spørre)

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s