Dude, kor e reinsdyran mine?

Æ e ikke narsissistisk nok til å ville høre på min egen stemme på radioen, men æ e narsissistisk (dæven kor mange s-a man får pressa inn i det ene ordet) nok til å oversette det æ sa på radioen. Dog til bokmål, som definitivt ikke e det æ hadde snakka om æ snakka norsk på radioen. (dialekt på samisk e mye mindre problematisk enn dialekt på norsk. Interessant.) Men uansett, her kommer den fine teksten som æ ga en tittel ingen fikk vite, og som høres enda bedre ut på samisk. («dude» e et ord som fungere veldig fint på samisk, faktisk)

Dude, kor e reinsdyran mine

Jeg er en kaffelattesame. Før var jeg en mokka – eller sjokoladekaffesame, men nå til dags drikker jeg stort sett kaffe latte. Og når jeg tok en quiz på start.no som jeg fant på facebook, så fikk jeg beskjed om at jeg for det første er en akademikersame, og for det andre at 9.32 % av alle som hadde tatt testen har fått det samme resultatet som meg. Resultatet hadde til og med et bilde av Universitetet i Tromsø, så det virket passende, og egentlig visste jeg jo at jeg er en akademikersame. Jeg ble dog noe overrasket når testen i tillegg informerte meg om at jeg nok har ganske lyst til å være reindriftssame, jeg tør bare ikke å si det til noen.

Jeg tror ikke jeg vil være reindriftssame. Ikke det at jeg noensinne har prøvd, og jeg liker ikke å kategorisk avvise ting, men: jeg liker ikke å være ute, jeg er sikkert allergisk mot reinsdyr – særlig tatt i betraktning at jeg jo tross alt er allergisk mot all verdens andre dyr – og jeg vet strengt tatt ingenting om reinsdyr, bortsett fra at jeg synes de smaker kjempegodt. Det hadde jo selvfølgelig vært en fordel, om jeg først er reindriftseier, så kunne jeg ha slaktet – og spist – dyr når jeg selv følte for det, i tillegg til at jeg endelig ville hatt tilgang til nok reinskinn til at jeg endelig kunne øve meg på å sy en veske i reinskinn. Men jeg vet ikke om jeg hadde klart å slakte dyrene, jeg hadde sikkert begynt å gråte.

I testen jeg tok var det et spørsmål omkring det, om hvilken av enkelte viktige samiske hendelser som mest sannsynligvis ville få deg til å gråte, og jeg holdt på å krysse på alle – men det var ikke mulig, så jeg endte opp med å velge det at Nils-Aslak Valkeapää vant Nordisk råds litteraturpris i 91 – og bestemte dermed, helt selv, helt uten noen som helst test, at jeg nok antakeligvis ikke bare er akademikersame, men at jeg er en sippesame også. Også er jeg kaffelattesame. Og feministsame – det må jo også finnes?

Og i tillegg er jeg en skrivesame. En gang informerte jeg en av Huui-jentene om at jeg har lyst på en t-skjorte hvor det står čálli nieida i stedet for čáhppa nieida, altså skrivende jente, ikke pen jente. Jeg sa at det var fordi jeg vil identifisere meg med gjøren i stedet for kun med væren. Men egentlig, mest av alt, er det kanskjemuligenslittegrannkanhende fordi det hadde vært min type pretensiøs t-skjorte. Så da er jeg vel en pretensiøssame også.

Finnes det kanskje en øvre grense for hvor mange typer same ett menneske kan være? Må jeg velge fem typer same som jeg er, og så la det være med det? Må jeg deklarere megselv, som jeg ville gjort med en pakke i tollen, eller kommer noen da til å si at det ikke fungerer på den måten, du er en same. Og det er punktum. Du er bare en same. Dessuten kan du ikke selv bestemme hva slags same du er, da kan jo ikke vi stemple deg.

Enn om jeg er slem med noen – og det hender jo av og til – kan jeg da selv si at jeg er en samejævel? Eller blir ikke det det samme som om noen andre, en nordmann1, sier det?

Om jeg, når jeg snakker med en nordmann, sier at ”alle forstår at jeg er same det øyeblikket jeg åpner munnen, siden jeg snakker så dårlig norsk”, selv om jeg ikke gjør det, men alle vet jo at alle samer snakker dårlig norsk. Gjør det kanskje at den nordmannen ikke lenger kan bruke det som et kjennetegn på hvordan samer er? Ihvertfall ikke siden alle jo vet at ordentlige samer er sånn og slik, og da må jo jeg også være sånn og slik, siden jeg jo er en ordentlig same. For det er jeg jo.

Jeg er en akademiker-, feminist-, pretensiøs-, kaffelattesame, akkurat som alle andre samer, siden vi jo alle er helt like. Og mest av alt, enten vi tør si det eller ikke, så vil vi være reindriftssamer. Akkurat som ekte samer skal være.

1resten av teksten står stødig uten den samiske konteksten Sameradioen tilføre, men akkurat det her punktet må spesifiseres med at det samiske ordet daža ikke betyr bare nordmann, men også kan brukes om alle ikke-sama. Personlig føle æ at det da har litt mer negative konnotasjona enn om du bare bruke det for å fastslå at noen e norsk, men æ tror kanskje det like mye kan være min egen oppfattelse av språket. Og, som det fine ordtaket sir, daža lea daža juohke beaive: en nordmann e en nordmann hver dag.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s