Jeg vil dø, jeg vil danse! (sto det en gang i en overskrift i Morgenbladet)

Det æ delvis mente å si sist gang, men som forsvant et sted mellom tanken og verbaliseringa av «æ har litt lyst på noen som kan rive mæ i håret og sparke mæ veggimellom» va at mens æ tenkte på det (fordi det e sånt æ sitt på bussen og kontemplere) innså æ at det egentlig e en del av en tanke æ har vandra rundt med siden… tidlig på ungdomsskolen kanskje? Det e nemlig nokka med ideen om at æ til enhver tid har vært sikker på at noen, før eller seinere, skulle avsløre mæ. At noen sir «OK, du e virkelig ikke så [nokka som helst], du må [gjøre alt på nytt igjen]» og sende mæ tilbake til barnehagen eller nokka tilsvaranes. (OK, greit nok, etterhvert va det et ønske om at noen kunne gjøre det, tenk å få ta ungdomsskolefag nu, æ hadde vært så flink!) For det e jo ikke til å komme unna at æ har en følelse av å ha flytt (fløte? kordan bøye man flyt på dialekt?) mæ gjennom X antall år med skolegang, en lang rekke tilfeldigheta har ført til at mitt akademiske liv som regel har fulgt minste motstands vei.

Men den avsløringa, æ kretse stadig rundt den, vende stadig tilbake til tanken på noen som hadde vært villig til å dytte mæ i veggen eller sette mæ til veggs og si at dem har gjennomskua mæ. Særlig nu, særlig når det begynne å nærme sæ et punkt kor æ sitt igjen med en mastergrad, kor æ har nokka håndfast (om enn litterært og ubrukelig) som dem ikke lenger kan ta fra mæ, det e da det noen ganga e fristanes med tanken på noen som kan komme og skrelle av mæ alt æ late som om æ kan (alt æ kanskje kan men ikke føle mæ sikker på). Det føles som om æ hadde fortjent det, æ hadde (I would), som det blir sagt i Measure for Measure1: Take the shame with joy. «Æ har kanskje nokka å skamme mæ over, men det e ikke min feil at folk har trodd at æ faktisk kan ting – derfor e ikke den skammen hard å bære.»

(videre der ligg det nokka om underkastelse, nokka omkring det teoretiske i masochisme (ikke fysisk masochisme med pisk og slag, men den mentale delen), men æ har altfor lite kunnskap om bdsm-teori til å begi mæ ut på det skråplanet)

Det e det æ tenke på de dagan æ føle mæ for dum til å leve (åh! tenk å sammenfatte den tanken med ideen om kunst, om at æ [med min kulturelle kapital] vet nok om kunst til å kunne forlate det æ ikke begrip, mens andre vil forkaste alt etter ett uheldig møte, det faktum at æ føle mæ for dum til å leve gjør mæ til [et bedre menneske] enn de menneskan som aldri innser det – for en forbudt tanke! For en idé, for et desperat forsøk på å gjøre mæ bedre enn andre: min smertelige eksistens gjør mæ mer betydningsfull enn dæ!), at det hadde vært fantastisk om det dukka opp noen – min helt egen katolske prest, om enn bare metaforisk – som hadde tvunget mæ til å skrifte mine synda, som hadde kledd av mæ all min akademiske kunnskap, hadde frarøva mæ – og gjennomskua – alle mine språklige finurligheta; noen som hadde etterlatt mæ naken og avslørt, med en skam det hadde vært en sann glede å bære på – fordi det ser ut som om den e min, mens den egentlig e en absolutt ansvarsfraskrivelse: æ eksistere bare, mer har du ikke rett til å kreve etter den lange løgnen. Æ blir reint oppspilt av tanken, av muligheten, ihvertfall så lenge æ fokusere på resultatet, ikke den [skittent] skamfulle avsløringa.

Æ håpe du får en fantastisk fin fredag!

1 Plutselige Shakespeare-referansa til folket! Æ leste Greenblatt i går (æ har forelesning om Greenblatt i dag, Greenblatt elske Shakespeare, æ like Greenblatt, men har problema med å trekke den akademiske historiefortellinga hannes (som æ like å lese) videre til et litteraturteoretisk perspektiv), derfor den plutselige Shakespeare-siteringa.

2 thoughts on “Jeg vil dø, jeg vil danse! (sto det en gang i en overskrift i Morgenbladet)

 1. Å flyte
  flyt
  fløyt
  har fløtte (t-lyden må lages ved at bakre delen av tunga e oppe i ganen, hvis du lage t-lyden med framre del av tunga i ganen blir det fløtte som i hjelp-mæ-me-å….)
  å ha fløtte.
  trur æ!:)

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s