«her hadde æ tidenes beste fornærmelse, og så bare går han!»

I’m wide awake, it’s morning syng Bright Eyes (eller, han har i det minste et album som hete det, æ e ikke sikker på om korvidt det finnes en sang med akkurat de ordan, men det va kanskje ikke poenget), og det hadde han sikkert rett i, sjøl om det ikke va akkurat det æ tenkte når æ våkna klokka ett i natt. Det e tydeligvis sånt som skjer (I’ve been sleeping so strange at night) når man e på hyttetur og nesten sover men ikke helt fordi man stadig våkne av folk som trampe opp og ned og fram og tilbake og står utfor døra i rommet du sover i (det ene rommet med en seng uten plass til flere, det æ stjal/fikk av Magnus, sjøl om han hadde erklært at han skulle ha det) og snakke om ting du ikke helt får med dæ og sir ting som «selvfølgelig vil jeg det, men…» og æ e et nysgjerrig menneske, men æ sovna igjen, før æ våkna på nytt av nokka anna, nokka sånt som «Magnus, du må våkne!» eller gudan vet ka. (det høres ut som om æ klage, æ gjør ikke det, æ syns dem va søt. Teit, men søt. Og veldig full veldig tidlig på morran.)

Og større eller mindre mengda av de tilstedeværende spilte «æ har aldri» og noen syns det nesten va litt ubehagelig at æ satt der og va edru, men i det æ skulle si «taushetsplikt» kom han fram til det samme – og det e litt sånn, e det ikke?, æ får ikke lov til å huske mer enn det alle de fulle folkan gjør, æ skal også bruke morran på å få brikkan til å ligge sammen på de rette måtan, kæm gjorde ka og va det egentlig en god idé å danse på en stol? Va det egentlig noen som tissa i badstua? (Nei, «men hadde vi husket at det var en av reglene ville vi nok brutt den») Og kæm la en øl inn i skapet med alt sengetøyet (noen som ville gjemme den), og koffor i all verden har dem laga en badstu uten sluk og med senka gulv når dem vet at folk kommer til å snøbade og isbade og fryse sæ halvveis forderva og spre vann over det hele? Og kæm velta bollen med tomata sånn at dem lå utover hele kjøkkengulvet? (Det va Magnus(2), den va vaklevoren og han prøvde, men det va ikke hannes feil at den ramla til slutt, jepp.)

Og alt e Helene sin feil, eller kanskje Magnus sin, fordi han la sæ tidlig, eller kanskje min, fordi æ ikke va full/tvang Magnus i seng, det e vanskelig å si (æ fraskriv mæ skyld, æ hadde antakeligvis – om æ fortsatt va våken og dem faktisk hadde prøvd – stoppa folk fra å tisse i badstua, eller røyke inne, men resten får dem bestemme sjøl). Og æ vet mer enn æ gjorde før om Jan Egil Brekke (som at han eksistere, og at æ burde heie på Bodø-Glimt fordi dem har sendt en hel masse spillera til samelandslaget, og det kan man jo ikke klage på), og æ vet vel ærlig talt mer enn æ gjorde før (mer enn æ ville vite?) om ganske mange av folkan som va der, men sånn e livet, æ har glemt 70% av det (kvelda som e som en audition til Ab via har gjerne den typen resultat), så kanskje æ va full æ óg.

(oh my, morning’s coming back, the whole world’s waking up) Det æ huske va at æ på et tidspunkt sa «ikke legg ord i munnen på mæ, ikke tro at du vet ka æ skulle si,» fordi Magnus(2) ikke visste ka æ skulle si og misforsto totalt, men til gjengjeld sa æ det æ skulle si og da tok han den ene ølla han hadde trukket ut av sekken sin litt tidligere og tilbød den til mæ – og når fulle folk tilbyr dæ å dele av de hardsparte (hardtsparte?) drikkevaran sine, vet du at du har sagt nokka riktig. (men det va ikke favorittøyeblikket mitt, det va tidligere, i en sånn samtale som treng så mye kontekst for å gjengis og som e så lite forståelig for noen andre, men det va et øyeblikk av felles glede/lyst æ knapt har opplevd maken til (det høres mer suspekt ut enn det va, man kan kanskje si at det va teoretisk glede/lyst).)

Og æ endte opp i en Magnus-sandwich («gruppeklem!») («det her e jo nesten en trekant!» [han mente bokstavelig talt]) («nyt du det?») og en semi-prinsipiell debatt om riktig tid og sted for forskjellige typa samtala (æ og Gaute blei nedstemt, men ka kan vi for at vi har mer pripne moralske kompass enn andre?) og drikkeleka som inneholdt linje av typen «Du pekte [og det va ikke lov i følge de daværanes reglan i tremann(?)]!» «Nei, æ gestikulerte!» – «Jeg sa at det var for enkelt å forklare og for vanskelig å forstå» (eller va det omvendt?) – «Denne kvinnen brukte fornavn!» – «Min gode mann, de brukte du!» – «Den kontinentale personen må drikke!» (det blei veldig teatralsk når reglan om at man ikke kunne bruke du eller fornavn når man omtalte noen andre – sjøl om æ argumenterte hardt for at det kanskje ikke e nødvendig å si «jeg» og «man» og «den herren/frøkna» bare fordi man ikke kan si du.

(å, han syng «I’m wide awake, it’s morning» i «Road to Joy» (Bright Eyes e en av de artistan æ ikke egentlig har et veldig forhold til, men som æ av og til får veldig lyst til å høre på)) Om man står opp klokka ett på natta, katti kommer man egentlig til å legge sæ da? Klokka fire? Det passe dårlig, for da har vi redaksjonsmøte. Og æ må skrive ferdig de to siste kåserian til sameradioen, og det burde æ kanskje egentlig gjøre nu. I tillegg skal æ få utlevert eksamen i dag (antakeligvis enten hos studieveilederen eller i hum.fak,-resepsjonen, sånt e det jo total bortkasta å fortelle folk), og den burde kanskje også hentes.

Æ likte bilturan til og fra hytta (den ligg på Brensholmen), det e så lenge siden sist gang æ har kjørt [vært passasjer «det hadde jo vært totalt bortkasta at den ene personen som ikke drikk, har førerkort»] såpass lange strekninge når det e mørkt ute. Det e så fint, neddempa og rolig, nesten grunn god nok til å lære mæ å kjøre bil.

Det va i det hele tatt vakkert og du skulle vært der – sjøl om tolv stykka nok va et veldig greit antall – det hadde vært gøy å se ka som hadde skjedd da. (æ like den her typen sannsynlighetsberegning, hadde X skjedd om Y va tilstede, ville A hendt om B ikke gjorde C? Sånt vet man aldri. (det e kanskje der æ feile i menneskelighet, æ skulle ønske det va mulig å prøve de samme premissan men å bytte ut folk, æ vil vite om mine semi-sosi[al-antrop]ologiske teoria stemme. Dance, little puppets, dance og sånt.)

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s