Du vet det e et dårlig tegn når æ skriv på bokmål..?

Kiwi på (bær)tur

Sånn ser det ut når Kiwi-kjeden er på tur. (ett bilde til her (begge bildene er tatt av alcarilinque)) Ikledd Kiwi-grønne falske kofter skal de ut og kose seg en fredagskveld.

Jeg vet ikke helt hva de tenkte på – eller, viktigere, hva de tenkte med – da Kiwi kom fram til at liksomkofter med matchende luer var den perfekte måten å feire at Kiwi holder årsmøtet sitt (eller hva det nå enn er de gjør her) i Tromsø. Under er e-posten jeg sendte via nettsida til Kiwi. Jeg tviler på at den kommer til å ha særlig stor betydning, men jeg føler meg i det minste litt bedre etter å ha fått sagt det. Jeg klarte til og med å la være å bruke linja «Jeg er ikke sint, jeg er bare veldig, veldig skuffet,» men det holdt hardt. Jeg er ærlig talt ikke skuffet en gang, jeg er knapt nok overrasket. Det faktum at en landsdekkende kjede ikke – hverken under planlegging eller gjennomføring/bestilling av såpass mange liksomkofter som det de har trengt – har evnet å stoppe opp og tenkte «vent litt, det her er kanskje ikke den beste måten å feire oss selv på» er bare nok et bevis på at Norge som nasjon sliter med det med å være anti-rasistisk1.

Hei,

jeg ble i dag gjort oppmerksom på at dere, under det jeg antar er en eller annen form for årsmøte i Tromsø, har ikledd ansatte/butikksjefer – eller hva de nå enn var – en Kiwilaget variant av samekofta. Til dette finnes det ganske mye man kan si, men jeg tror jeg holder meg til takk og farvel. En butikkjede som tror noe slikt er akseptabelt er ikke en butikkjede jeg er interessert i å gi mer penger. Noensinne.

Med håp om snarlig bedring av bedriftens generelle sunne fornuft,

Siri Gaski

Det automatiske svaret gjør liksom bare vondt verre, og nå har jeg lyst til å svare på den med noe hyggelig og bitende om jeg håper de har det gøy på møtet sitt.

Hei!
Kontoret holder stengt 9og [sic!] 10 [sic!] september. Alle henvendelser på mail vill [sic!] bli besvart fra mandag 13/09.

Vi ønsker alle en riktig god dag/helg!

Med vennlig hilsen
Kiwi Servicekontor

1Om man nå kan kalle de rasisme, fordi jeg vet det finnes de som syns det er feil ord. Men så er vel også de slike som ikke behøver å bli utsatt for at folkedrakten deres blir Kiwi-grønn.

16 thoughts on “Du vet det e et dårlig tegn når æ skriv på bokmål..?

 1. Jeg jobber en del for Kiwi og hadde sett på som kofte-uniformen til en ode for god stemning på jobb. Er du klar over hvor grusomme de genserene våres er? Det er rasisme mot menneskeheten generelt. Også GRØNT!

 2. Ekkelt
  Dette ble ekkelt… Det var ikke morsomt, det var bare.. Ekkelt…!!! Mvh Marit Aslaksen

 3. Dårlig smak kanskje
  men jeg anser det ikke som verken hets eller rasisme. Ubetenksomt kanskje, men sikkert gjort i beste hensikt. De ville vel ha det litt moro da, og kanskje minne de fleste av dem på hvor i landet de befinner seg.
  Og det er like mye et tegn på den samiske kulturens stilling i landsdelen, som hets. Jeg synes det er flott at min kultur er så dominerende at den blir lagt merke til.

  • Re: Dårlig smak kanskje
   Men så har æ da heller ikke brukt ordet hets, ei heller e æ sint (andre e det, og det e legitimt, æ ville bare – i min bloggpost – påpeke at æ syns det va unødvendig og teit). Og min epost til dem – som æ ikke har fått svar på, på fjerde dagen, det e ganske dårlig (tidligere-)kundeservice – e jo også skrevet «i beste hensikt,» «så lenge dokker velge å handle ubetenksomt, velge æ å ikke handle hos dokker.»
   Og den grønne Kiwikofta e ikke en del av min kultur, om dem skulle minne de ansatte på kulturen som e så domineranes (i festtala, om ikke anna), så kunne dem vel heller fått en Strømeng-kniv, et solsymbolsmykke, en trekopp, tørkakjøtt, nokka tinntrådbroderi, de samiske vottan – pluss den lille innføringa dem visstnok har fått i en eller anna samecamp et sted. Det hadde i det minste vært gjenstanda som va brukanes i mer enn én kveld.
   (og bruken av ordet rasisme e heller ikke riktig, som sådan, men æ fant ikke et bedre ord for det å sitte fast i sin egen [hvite] idé om ka som kan fornærme kæm og koffor ikke.)

   • Re: Dårlig smak kanskje
    Absolutt ikke spesielt klokt og gjennomtenkt fra Kiwi sin side. Men det er så mange andre viktige saker og utfordringer i Sápmi å engasjere seg i, så hvordan en gjeng kjøpmenn tilbringer fredagskvelden klarer jeg ikke å la meg krenke av.
    På den andre side: jeg synes igrunnen ikke det er så spesielt kulturelt minneverdig å se ekte samer velte seg i ekte kofter i fyll og spetakkel. Det skjer det også, betydelig oftere enn tilfellet er for Kiwi.
    Det er stigmatiserende og krenkende! Det er ikke en del av min kultur, men likefullt skjer det. Og det kan vel hende at en og annen same sitter fast i en (samisk) forestilling om hva som er krenkende eller ikke :)

 4. Smakløst
  Jeg blir egentlig ikke provosert, og heller ikke sint. Ikke på disse folka vi ser på bildet, og heller ikke på de som står bak stuntet. Jeg blir bare trist fordi det er enda en påminner om fortielsen og usynliggjøringen av den samiske historien og det samiske folket i norsk offentlighet, så suksessfullt gjennomført av arbeiderpartiet etter andre verdenskrig. Idag står vi der at de fleste gjenkjenner en kiwiansatt som same fordi han har «fargerike» klær, mens jeg selv har opplevd, under 17.mai feiring på Frogner i Oslo, folk ha store problemer med å akseptere at jeg er same, til tross for min Sør-Varangerkofte og egen påstand om at ja, jeg er same.
  Det verste er allikevel at dette fortsetter. Det gjøres små innsatser her og der for å «opplyse» skolebarna. Men vi er fortsatt helt usynlige. Det er ikke rom for oss, men vi er fine å henge på veggen når det kommer besøk.
  -Vanja

  • Re: Smakløst
   Festtaler og urfolksutveksling mellom nasjoner Norge vil ha et godt forhold til, det er sånt vi skal brukes til, må vite.
   Og jeg var på et seminar i helga, med smarte, presumptivt velutdannede mennesker, og også de mente at samene må være flinkere å lære bort kulturen sin, som om det eneste vi duger til er en slags grunneleggende informasjonsbu for folk som ikke vet noe, men «syns det høres morsomt ut med joik» eller noe sånt.

 5. svar
  Samer er vel en av de største utgiftene den norske stat har. De har vel også minst utdannelse ifølge statistikken, så det beste hadde vel bare å holde kjeft og ta det som det er: «En jævla god spøk»

  • Re: svar
   Har du dokumentasjon på at samer er en stor utgiftspost og at samer har dårligere utdannelsen enn andre av landets innvånere?

  • Re: svar
   Æ vurderte å finne tall for å vise at argumentasjonen din ikke hold vann, men ærlig talt: du e en dust, og argumentan din e dustate.
   (ville det ikke uansett være min oppgave da, som en av – tydeligvis svært få – mer eller mindre velutdanna same, å si ifra, siden mine – antatt dummere – folkefrenda ikke kan?)

 6. svar
  Samer er vel en av de største utgiftene den norske stat har. De har vel også minst utdannelse ifølge statistikken, så det beste hadde vel bare å holde kjeft og ta det som det er: «En jævla god spøk»

  • Re: svar
   Har du dokumentasjon på at samer er en stor utgiftspost og at samer har dårligere utdannelsen enn andre av landets innvånere?

  • Re: svar
   Æ vurderte å finne tall for å vise at argumentasjonen din ikke hold vann, men ærlig talt: du e en dust, og argumentan din e dustate.
   (ville det ikke uansett være min oppgave da, som en av – tydeligvis svært få – mer eller mindre velutdanna same, å si ifra, siden mine – antatt dummere – folkefrenda ikke kan?)

 7. Tilbakeping: Ord ord ord. « store verk – med fotnoter – og popmusikk

 8. Tilbakeping: Tromsømedias dekning av samiske ting « store verk – med fotnoter – og popmusikk

 9. Tilbakeping: “det va bare en spøk” og andre uakseptable unnskyldninge « store verk – med fotnoter – og popmusikk

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s