Resepsjonsteori for nybegynnera

I dagens Nordlys sir Espen Østman at publikum må være mer åpen, vi må ikke sitte på første rad med arman i kors og se skeptisk ut «æ e her, underhold mæ [for pokker].» (Æ finn det ikke på nett, men det kan like gjerne være fordi nettavisa til Nordlys e laga av tohundre ape med skrivemaskina.) Og sjøl om æ skjønne ka han mene så blei æ litt irritert. Først og fremst fordi æ e en reaksjonær dust, og dermed har mest lyst til å troppe opp på enhver forestilling fra nu av, sitte på første rad og se kjempeskeptisk ut.

Men hovedsaklig va det fordi æ ikke like at Espen Østman – eller noen andre for den del – tror dem vet kordan æ reagere bare fordi æ sitt med arman godt pakka rundt mæsjøl. (Eller for «Velkommen» sin del, kor æ satt og va litt redd for at det plutselig skulle dukke opp en eller anna teit samevits, for man vet jo aldri. Da e det tross alt bedre å være skeptisk og forberedt enn å plutselig få et uventa slag i magen – dem e det mange nok av når det gjeld samevitsa.) Sjøl om æ skjønne at skuespillera vil ha et publikum som spille på lag med dem, som sitt og e vidåpen og bare vente på at jorda skal bevre, og sjøl om æ gjerne skulle eksistert i en verden kor det va mulig, så gjør æ ikke det.

Om du skal inn under huden på mæ, så må du pirke, og hamre og dælje løs, og gjøre det ganske lenge, fordi æ e pakka inn i et godt stykke grunnlegganes skepsis og sjølforsvar. Æ gir, som publikum, så mye æ kan, men sjelden mer enn at æ vet kor æ har mæsjøl. Og det e sikkert synd for skuespilleran, men æ foretrekke faktisk å tenke på mæsjøl først.

Og jo bedre «Velkommen» blei, jo strammere blei arman mine – og det e faktisk det beste komplimentet æ kan gi et stykke kunst, sjøl om du ikke ser det sånn.

One thought on “Resepsjonsteori for nybegynnera

  1. Tilbakeping: “.. nu hilse æ på naboan mine” (“hulk, det e så vakkert. hulk”) « store verk – med fotnoter – og popmusikk

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s