Om Siri

På universitetet lærer man å føle stakkåndet opphisselse over å komme på en original, men treffende definisjon av et begrep som under én prosent av Norges befolkning har hørt om.
[Christian Refsum, Ingen vitner for vitnet]

Siri K. Gaski, født 1983. (21. mai, om du vil gi mæ bursdagsgava!)
(Sire K. Gaski, sámegillii)
K.-en står for Katrine, i fall du lure.

Ufullstendig litteraturstudent med en mastergrad som kanskje aldri fullføres, men som fullførte to år på forfatterstudiet i Tromsø (fordi det virka som en god idé å studere nokka mer fornuftig enn litteratur. neida). Flytta plutselig til Mo i Rana og bor dermed ikke i Tromsø. Hjertet mitt høre fortsatt til i Tana, så det e nu greit. Har havna et sted kor dem gir mæ fast lønn hver måned, det har æ aldri prøvd før. Like det så langt.

Halvveis litteraturstudent (fullført bachelor i allmennlitteratur ved Universitetet i Tromsø, halvferdig mastergrad i det samme, uten klare mål om fullførelse for øyeblikket), veldig samisk, fortsatt bosatt i Tromsø (nokka æ har et ambivalent forhold til, men æ har ikke hatt vett nok til å flytte enda, så æ får ikke lov til å klage). Hjertet mitt bor i Tana (Vestre Seida), men kroppen min har ikke et stort behov for å flytte dit med det første, æ e asfaltsame/kaffelattesame/bysame/kosmopolittsame/etc.

Skriv en del: bokanmeldelsa, essay, kåseri (hovedsaklig på samisk, for NRK Sápmi, en gang i blant), ting æ kan synse i. Oversett en del, helst fra samisk til engelsk, men også fra samisk til norsk eller norsk til engelsk, eller engelsk til norsk, alt ettersom kæm som spør. Oversett ikke fra engelsk/norsk til samisk, innser mine egne begrensinge. Har oversatt sangteksta, prosjektbeskrivelsa, tegneserie og litt av hvert sånt.

Har også gjort en lydbokinnspilling for en lærebok i samisk, så æ e med på det meste om æ 1. synes det virke gøy, eller 2. får betalt.

Alt æ skriv e løgn eller forbanna subjektivitet. Æ hevde ingen kunnskap utover den æ vet æ har, æ tillate mæ likevel å skrive om ka æ enn måtte finne det for godt å skrive om; æ unnskylde mæ ikke for at bloggen min e personlig eller privat – den e akkurat det æ vil den skal være. Æ prøve ikke å være en samisk talsperson eller nokka som helst anna, min samiske tilværelse e ikke nødvendigvis lik andres samiske tilværelse.

Like litteratur (dikt! prosa! alt mellom! og på sidan!), teater (HT!), alt som e samisk (bortsett fra det mest politiske av politikken), språk (i teorien, æ e ikke en god lingvist), semikolon (har et tatovert på venstre håndledd), laks (skal tatovere en på høyre håndledd; merk: med laks menes det som ikke e oppdrettslaks, oppdrettslaks smake fælt, bortsett fra i sushi), parantesa (i fall det ikke va åpenbart), tankestreka og tegnsetting (i fall det ikke va åpenbart), bøker, fine folk, Sherman Alexie, teoretikera, kritikera, akademikera, gode retorikera og en rekke andre ting.

Like ikke bacon, oliven, blomkål, skråsikre menneska, og litt sånt.

Tittelen på bloggen (side opp og side ned) kom fordi æ har vanska med å fatte mæ i korthet, undertittelen va nokka favorittskuespilleren en gang sa om bloggen min (også døde æ på mæ av fnising).

epost: sgaski [krøllalfa] gmail [punktum] com


Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s